Oko: Dodik u Sarajevu i majorizacija Hrvata

Budućnost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nakon opštih izbora

Milorad Dodik odlazi na mesto člana predsedništva u Sarajevo, Željka Cvijanović nova je predsednica Republika Srpske, hercegovačkim Hrvatima nije vredelo što su glasali za Čovića, hrvatski član predsedništva izabran je u najvećoj meri glasovima Bošnjaka. To su ključne vesti sa jučerašnjih opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Zašto je Dodik pobedio? Da li će on sada da bude predstavnik i Srba i Hrvata u zgradi predsedništva u Sarajevu? Kako će se uopšte ponašati u gradu koji je nazivao Teheranom ili "bliskoistočnim" Sarajevom a pogotovo u društvu Džaferovića i Komšića, koje su izabrali Bošnjaci?

Kakva je sada pozicija Hrvata u Bosini i Hercegovini, kada su treći put u poslednja četiri izborna ciklusa majorizovani?

Da li se težište sukoba definitivno prebacuje na Federaciju BiH i šta to znači za Republiku Srpsku?

Gosti:
Nenad Kecmanović, univerzitetski profesor
Goran Nikolić, naučni saradnik Instituta za evropske studije
Iz Banjaluke se u emisiju uključuje Sanja Ljubisavljević, iz Sarajeva Svetlana Janićijević.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. okt 2018, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

Ako Komšić nije za sve građane ko jeste?


Kecmanović je u prethodnom intervjuu izjavio da će, parafraziram, Dodik da skine veo neiskrenog zalaganja za sve građane Bosne i Hercegovine, tako da nije jasno kako je onda Komšić dobio glasove Bošnjaka, tj.zašto su mu Bošnjaci dali podršku na izborima kada ne mogu biti sigurni da će ispuniti ono što im je obećao, i glasovi koje stranke su otišli kao podrška Komšiću?

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]