Oko magazin: Rajko Grlić

Politika i film - ko bez koga (ne) može?

U više od četiri decenije između „Kud puklo da puklo" i „Ustava Republike Hrvatske", Rajko Grlić u svoju biografiju upisao je još devet dugometražnih igranih filmova, nekoliko dokumentarnih, televizijske serije... Da li je bilo lakše režirati u vreme Tita i komunizma ili kasnije, u vreme tranzicije?

Kako je film zabranjen u SFRJ završio na Filmskom festivalu u Kanu? Kako je sa kasnijim premijerom Hrvatske tada pregovarao o uslovima za prikazivanje filma?

Zašto je film "Čaruga" od "četničkog" postao "prvi hrvatski film"?

Kako je postao reditelj prve koprodukcije nekada zaraćenih država?

Da li je politika jurila njega, da li je od bežao i kako se politikom igrao?

Zašto je odlučio da napiše knjigu? Kako su "Neispričane priče" postale više od spiska najboljih filmova koje neće snimiti i na koja umetnička, društvena i politička pitanja odgovaraju - Rajko Grlić govori za Oko magazin.

Razgovor vodi Dragana Ignjić

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 14. okt 2018, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

Predivno

Svaki put se iznova oduševim saznanjem da na prostorima bivše nam domovine ima ovako pametnih ljudi. Gospodine Grliću, još puno zadnjih filmova Vam zelim!

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]