Oko: Migranti, putevi očajnika

Srbija, utočište ili tranzit

Dva miliona migranata pošlo je kroz Srbiju od 2015. kada je počela izbeglička kriza. Migranti još uvek dolaze u našu zemlju, ali sve više njih i ostaje jer su granice praktično hermetički zatvorene. Regionalno gledano, najveći problem na balkanskoj migrantskoj ruti je trenutno u Bosni i Hercegovini gde je skoro u okolini Bihaća uvedeno vanredno stanje zbog velikog broja migranata.

Sa druge strane, u Srbiji problem su i krijumčari koji prevoze migrante i neretko im ugrožavaju živote, zbog čega odnedavno sa srpskom graničnom policijom sarađuju i pripadnici evropske pogranične policije - Fronteks.

Ima li kraja migrantskoj krizi ili je ovo sada redovno stanje i da li Srbija izvesno postaje utočište hiljadama migranata koji su u prihvtanim centrima od sevara ka jugu zemlje, tema je Oka. Gosti su Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević.

Koliko su česti slučajevi krijumačarenja na granicama - sa graničnog prelaza sa Mađarskom izveštava Toni Bedalov, o stanju sa migrantima u Bosni i Hercegovini izveštava novinar RTRS-a Boris Anđić i konačno - ima li EU uopšte adekvatan odgovor na migrantsku krizu reći će dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]