Oko ekonomije: Blokada blokiranog dijaloga

KiM - veći porezi, manje šanse za normalizaciju odnosa.

Nedelju dana je prošlo od kada je Priština povećala porez na uvoz robe iz centralne Srbije, iako je to u suprotnosti sa CEFTA sporazumom koji je i Priština potpisala pre deset godina.

Beograd je oštro reagovao, politički - predsednik Srbije je izjavio da je ukidanje takse uslov da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ekonomski - oštar protest Privredna komora Srbije je uputila Evropskoj Komisiji. I ? I - za sada nema pomaka. Jedino je iz Brisela stigla "opomena Prištini da povuče odluku".

U međuvremenu, nakon šest meseci održana je sednica Saveta Bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, a u Parizu je centralnoj proslavi završetka Velikog rata raspored sedanja postao goruće pitanje koje se tiče Beograda i Prištine.

Da li je uvođenje carine samo kap koja je prelila čašu u već blokiranom dijalogu Beograda i Prištine, koliki je manevarski prostor Beograda, da li Evropska Komisija može da primora Prištinu na ukidanje takse, šta su poruke sa sednice Saveta Bezbednosti?

O tome u Oku ekonomije govore: predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović. Sa Kosova i Metohije izveštava novinar RTS-a Andrija Igić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]