Oko ekonomije: Da li se po jutru dan poznaje?

MMF: pohvale Srbiji uz nekoliko "ali"

Ako je suditi po ocenama šefa delegacije MMF iz Vašingtona, kao i  ministra finansija i stanja u kasi - srpska ekonomija je ove godine  startovala dobro i da čak postoji mogućnost dodatnog povećanja i plata i  penzija. Najverovatnije krajem godine. Od čega će to da zavisi?

Da li pohvale, koje je MMF uputio ovog puta u okviru kontrole aranžmana koji ima sa Srbijom,  na račun srpskih finansija, preovladjuju u odnosu  na onaj posao koji nije urađen. A ima ga dosta. I  nije nepoznat  srpskim vlastima - kao matrica ponavljaju zadaci iz godine u godinu, od  posete do posete delegacije Fonda: uređenje javnih preduzeća, uvođenje  reda u javni sektor i sistem plata, prebacivanje fokusa sa državnog na  privatni sektor i otvaranje radnih mesta koji će omogućiti realan i  održiv privredni rast.

Tu je i novo pitanje, tačnije - ne toliko novo, ali se dugo nije  postavljalo,a sada je stanje sa svetskom ekonomijom takvo da mora da se  postavi - koliko je ekonomija Srbije sprema na moguće  udare u slučaju  nove svetske ekonomske krize i koje su joj slabe tačke?

O tome šta srpsku ekonomiju čeka  i u šta nije verovao pre 4 godine  kada je sklopljen prvi aranžman iz predostrožnosti, za RTS govori  odlazeći šef delegacije MMFa Džejms Ruf. Uz njega, gosti Oka ekonomije  su ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Đorđević i  član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]