Kulturni dnevnik

U Šabačkom pozorištu 19. februara premijerno će biti izvedena predstava "Bela griva" po tekstu Renea Gijoa u režiji Irene Ristić.

Počele su i probe za predstavu "Bacači prstiju" po nagrađivanom komadu Ive Brdar u režiji Bojana Đorđeva, koju ovo pozorište priprema u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem. Gost Kulturnog dnevnika je v.d. direktora Šabačkog pozorišta Milena Minja Bogavac.

U Studiju 6 Radio Beograda, održan je koncert pozorišne muzike Irene Popović. Muziku koja je iz pozorišnih okvira prerasla u samostalne kompozicije, tumačili su renomirani domaći izvođači.

U Novom Sadu i Beogradu izvedena je čuvena barokna opera "Acis i Galatea" Georga Fridriha Hendla. Poluscensko izvođenje povodom 300 godina od nastanka kompozicije realizovala je Nova beogradska opera.

Za Kultrurni dnevnik ekskluzivno govori autorski tandem filma "Pirane", pisac Roberto Savijani i reditelj Klaudio Đovanezi, dobitnici Srebrnog medveda za scenario na upravo završenom 69. Berlinskom filmskom festivalu.

Predstavljamo vam knjigu "Evolucija svega" Meta Ridlija.

Predstava "Banović Strahinja" po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića, nastala u koprodukciji između Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Šabačkog narodnog pozorišta, gostovala je u Narodnom pozorištu u Beogradu na Sceni "Raša Plaović".

U Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, otvorena je izložba eksperimentalnog taktilnog stripa Dragane Kuprešanin pod nazivom "Nevidljivi talas".

U Zagrebu, u Centralnoj biblioteci Srba u Hrvatskoj, predstavljena je knjiga "Srpski intelektualci i Jugoslavija, 1918-1929" dr Branke Prpe.

Veliki hitovi šezdesetih godina, u duhu 21. veka, odjekuju sa scene Gerik teatra na londonskom Vest Endu u mjuziklu "Rip it up". Ovo je predstava o kojoj se govori.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti i kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Montaža: Goran Tomić
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]