Guske su spasile Mokrin

Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova

Ovde na uglu ulica Milana Malenčića i Vase Stajića u Mokrinu, svake nedelje okupljaju se guščari iz ovog sela na severu Banata. Baš na toj raskrsnici prisećaju se godina i čuvenih svetskih prvenstava u nadmetanju guskova. Selo od 5000 stanovika, a ima dva svetska takmičenja, tucanijadu i gusanijadu.

Zvanično nadmetanje guskova u Mokrinu traje 33 godine, elem, nezvanično, na ulicama ovog sela guskovi su se borili od kad je Mokrin dobio ime, preciznije kad su prvi Mokrinčani naselili ovo selo. Nekada su svuda unaokolo bili arteski bunari na koje su dolazili gusani sa guskama. Čim se dva gusana sretnu,nastaje borba i tako je postojao šampion za svaki bunar, ali i dalje se nije znalo koji je gusan najjači u selu. Onda su se 1986. godine umešali Sava Terzić i Miroslav Badrljica, osnovali su Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova, da se zna koji je gusan glavni u selu.

Ovde se ne kaže gusan nego gusak, i ne kaže se pero nego pere.

U Mokrinu se rodio i jedan od naših najboljih pesnika, Miroslav Mika Antić. Sve ono što je Raša Popov govorio o Mokrinčanima, Mika je to bio. Pametan, obrazovan i duhovit. Meštani i dalje pamte i prepričavaju, ne samo njegove pesme, već i anegdote iz dugih druženja u mokrinskim kafanama. Prisećaju se koliko je voleo rome, njihovu muziku, a „Pira mange korkoro" je bila pesma bez koje se veče nije završavalo. Mokrinčani tvrde da je i Miroslav Antić bio guščar, ali u zvaničnim dokumentime, neku priču o tome nismo uspeli da pronađemo. Međutim za Rašu Popova pouzdano znamo da je voleo guske i da je bio guščar.

Pravila na Svetskom prvenstvu u nadmetanju guskova:

Na takmičenju guskova, guskovi i guske moraju da budu beli sa eventualno da guske imaju male šare, znači da to bude domaća guska mokrinska koja je ovde od davnina. Ne mogu da budu kineske, japanske, ili neke druge rase.

Na takmičenju jedan mužjak može da ima najviše 4 ženke.

Nadmetanje je uvek na pola puta između dva protivika.

Postoje tri kategorije, gusani od jedne godine starosti,od dve,tri i više. Pa sad kada ima tri može da bude do 10,12 godina.

Urednik emisije: Gorislav Papić
Autor emisije: Dalibor Žarić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]