Kad ispratim avione na Srbiju - Hrvatska

Kako su marta 1999. reagovali Franjo Tuđman, kako Stjepan Mesić a kako "Feral tribjun"? Kako u Zagrebu 20 godina kasnije gledaju na Nato bombardovanje?

Dvadeset godina je dovoljna distanca da pogledamo kako je bombardovanje Srbije praćeno u bivšim jugoslovenskim republikama. Da li je tada bilo više likovanja ili solidarnosti? I da li je dve decenije kasnije pogled imalo drugačiji? Počinjemo sa Hrvatskom gde je paradoksalno Tuđman ćutao a slobodoumni Feralovci nisu iako bi možda bolje bilo da jesu.

U zemlji čiji je premijer bio jedan od najzaslužnijih ljudi za bombardovanje Jugoslavije svakodnevno su se održavali protesti protiv NATO agresije. Proteste u Londonu organizivao je britanski Srbin Marko Gašić a redovno i uprkos svom predsedniku Bleru na njima se pojavljivao i Džeremi Korbin, danas lider laburista i najpopularniji političar u Engleskoj. O londonskim protestima pre 20 godina govore tadašnji učesnici Marko Gašić i Ivana Miloradović.

Baš iz Londona Harold Pinter pisao je o tome kako je Nato bombardovanje nepromišljeno i maloumno a osim čuvenog britanskog nobelovca još neki od najvećih svetskih intelektualaca podigli su glas protiv bombardovanja Jugoslavije. Među njima se izdvaja Peter Handke koji je da bi se solidarisao sa Srbima došao u našu zemlju aprila 1999. a i juče je bio u Beogradu na 20. godišnjicu početka Nato agresije. Kako se seća 24. marta 1999. a kako mu sve to izgleda danas?

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. mar 2019, 10:04) - Radoslava [neregistrovani]

Ivana hvala na prikogu

Svakog 24.marta setim se, pored bombardovanja, jednog sjajnog čoveka, Marka Gasica! Njegova lavovska borba, a bogami i dobijene bitke, sa nemilosrdnim novinarima britanske televizije su nešto što neću zaboraviti nikad! Godinama pretrazujem po internetu njegove intervjue i ne nalazim ih, želeći da još koji put osetim zahvalnost, ponos što je naš, perfektnost nastupa, svaka čast! Zahvaljujem sjajnoj novinarki Ivani Miloradovic na ovom prilogu, kao i obično pun pogodak od nje! Još jednom, smatram da je ovo RTS u prilika da sa g-dinom Gasicem napravi neki ozbiljan dokumentarac, emisiju, on to zaslužuje. Hvala, pozdrav Radoslava Jovanovic

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]