Oko ekonomije: Iz minusa u plus

Kako 400 nemačkih kompanija ocenjuje investicionu klimu?

U nemačkim kompanijama u Srbiji radi oko 60 hiljada radnika. Više od polovine planira da poveća broj zaposlenih u ovoj godini. Nešto manje će zadržati isti broj radnika, a samo 2 odsto će ih smanjiti. To je pokazalo novo godišnje istraživanje investcione klime u Srbije koju je uradila Nemačko-srpska privredna komora.

Istovremeno, ove nedelje je udarna vesta da je jedna od najvećih nemačkih kompanija MTU Aero Engines AG izabrala je Srbiju za investicije u u visoke tehnologije. Trgovinska razmena između Nemačke i Srbije u poslednjih 9 godina u stalnom je porastu.

Koja je ključna prednost Srbije kada je reč o privlačenju nemačkih investitora?Šta nedostaje da bi ih bilo više? Koliko političke okolnosti utiču na investicionu klimu? Da li je dualno obrazovanje zaista toliko pomoglo da se privuku nemačke kompanije?Šta je za poslednjih nekoliko godina urađeno dobro, šta nedovoljno?

O ovim pitanjima u Oku ekonomije govore predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Seliger.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. maj 2019, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

A sta kazu zaposleni u tim istim konpanijama?

Interesuje me, naravno mimo svog tog politicki korektnog diskursa, koliko su realno zadovoljni zaposleni u tim nemackim kompanijama u Srbiji? Pitam posto sam godinama radio u Hemofarmu, firmi u kojoj je doticni Ronald S. generalni direktor vec 13 godina i mogu vam reci da vlada opste nezadovoljstvo.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]