Oko magazin: Kajl Skot, prvi među jednakim devlet - musafirima

Kakva je moć ambasadora velikih sila u Srbiji 2019.

Skot ili Skat, reci mi kako nazivaš američkog ambasadora i reći ću ti ko si. Ta dilema pojavila se čim je aktuelni američki ambasador došao u Beograd i rekao kako bi voleo da izgovaraju njegovo prezime. To je bio prva a u ove tri godine imali smo još mnogo njegovih izjava koje su različito tumačene u srpskoj javnosti. Poslednja o generalu Lazareviću na čelu besmrtnog puka. Šta nam to govori o moći ambasadora velikih zemalja u Srbiji 2019, da li je američki ambasador izuzetak ili samo prvi među jednakima i kakav je slučaj sa drugim državama slične veličine?

Taksisti i vozači aplikacije KarGo rade zapravo isti posao. Na različit način i po različitim cenama. Da li zbog toga ili nečeg drugog, prilično su neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima. Jedni druge čak optužuju da su članovi mafije, da se bave sivom ekonomijom i znaju da baš oni drugi imaju političku podršku. Incidenti između njih ne prestaju a ko je u pravu i kako će se završiti ovaj sukob na ulicama Beograda?

Između dva svetska rata Pariz je bio umetnički centar sveta. Na Monparnasu u čuvenoj kafani La Kupol sedeli su Pikaso, Matis, hranu i piće plaćali svojim skicama. Stubove najčuvenije pariske kafane oslikavao je i Sava Šumanović. U Parizu je Šumanović naslikao i jednu od najpoznatijih slika Luksemburški park. 17. maja u kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorena izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom". Podsećamo vas na pariski period velikog slikara iz Šida.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]