Oko: Da li će Đukanović napraviti crnogorsku crkvu?

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na Kongresu DPS-a u rodnom Nikšiću da je vreme da u Crnoj Gori bude ispravljena istorijska nepravda i poručio da će raditi na stvaranju crnogorske autokefalne crkve.

Ove najave dolaze nakon što je usvojen Predloga zakona o slobodi veroispovesti. Prema tom predlogu, sva crkvena imovina izgrađena do 1918. za koju ne postoji dokaz o vlasništvu, vlasništvo je države Crne Gore.

Da li će Milo Đukanović uspeti da napravi crnogorsku autokefalnu crkvu? Ko bi bio njen poglavar, da li će biti oduzeta imovina Srpske pravoslavne crkve? Da li sve ovo ima veze sa nedavnom odlukom Skupštine Crne Gore, po kojoj je 1918. Crna Gora okupirana od strane Srbije? I šta sve to znači za Srbe u Crnoj Gori?

O tome u emisiji Oko govore: Dalibor Đukić, profesor crkvenog prava na Prvanog fakultetu, profesor Fakulteta polititičkih nauka Časlav Koprivica, istoričar iz Beograda Predrag Marković i istoričar iz Podgorice Novak Adžić.

Autor i voditelj: Stevan Kostić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]