Oko magazin: Crna Gora i crkva, borba za identitet, drugi deo

Nakon što je izabran za predsednika Crne Gore, Milo Đukanović rekao je da će se ozbiljnije pozabaviti identitetskim pitanjima. Sada kaže - došlo je vreme da se ispravi teška istorijska nepravda, radićemo na obnovi crnogorske autokefalne crkve.

Jedina kanonski priznata pravoslavna crkva je u Crnoj Gori danas je Srpska pravoslavna crkva. Na teritoriji Crne Gore postoje dve eparhije SPC-a, Eparhija budimljansko nikšićka i Eparhija mileševska, kao i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Milo Đukanović predlaže da se iz stanja "dubokog pravoslavnog raskola u Crnoj Gori", izađe formiranjem crkve bez nacionalnog predznaka, koja bi se zvala Pravoslavna crkva Crne Gore.

Takođe, u Skupštinu Crne Gore stigao je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je izazvao žestoku polemiku, i to zbog jednog pitanja - da li će crkve i manastiri izgrađeni pre 1918. koji se nalaze u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve postati vlasništvo države Crne Gore?

O svemu tome u emisiji Oko govore: Miodrag Vuković, član DPS-a od osnivanja i poslanik te stranke, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije i poslanik Nove srpske demokratije, istoričar Šerbo Rastoder, poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo Dedeić i nekadašnji gradonačelnik Cetinja i publicista Jovan Markuš.

Videćete u koju crkvu idu građani Berana, Cetinja i Podgorice.

Autor emisije: Stevan Kostić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]