Formula 1, poslednji krug u Beogradu

Osam decenija od čuvene međunarodne trke

Prva i verovatno najveća međunarodna auto trka u Beogradu održana je 1939. godine. U to vreme istorija je radila punom parom. U junu Hitler je u čast kneza Pavla u Berlinu organizovao vojnu paradu. U avgustu dolazi do sporazuma Cvetković-Maček, čime je stvorena Banovina Hrvatska. Francuski I britanski takmičari su otkazali učešće na trci. I dok je u Poljskoj počinjao Drugi svetski rat, oko Kalemegdana su kružili tadašnji bolidi Formule 1.

Trka je organizovana u čast 16. rođendana kralja Petra Drugog Karađorđevića. Beogradski Grand prix govorio je mnogo o Srbiji i Beogradu onog vremena i bio je jedan od najvažnijih događaja u Jugoslaviji između dva rata.

U emisiji pogledajte i podsećanje na plan privredne mobilizacije koji je pre 70 godina doneo vrh države na sastanku sa Josipom Brozom. Zbog navodne pretnje od napada Sovjeta, odlučeno je da se neke fabrike iz Srbije presele u Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu. Od tada, pa sve do danas, traju polemike - ko je Srbiji ukrao fabrike i koliko je Srbiju sve to koštalo?

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]