Oko ekonomije: Udari drona na crno zlato

Tenzije na Bliskom Istoku povećale cenu nafte.

Nova svetska politička,  ali i ekonomska kriza na vidiku. Cena nafte porasla je u jednom danu za 20 odsto zbog straha za globalne zalihe i rasta tenzija na Bliskom istoku nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte. To je bio najveći  skok cene u jednom danu još od 1991. i krize u Golfskom zalivu.

Ovo je otvorilo ionako goruće pitanje - odnos Amerike i Irana jer je Vašington optužio Teheran  da je kriv za te napade, iako je odgovornost preuzeli jemenski Huti.

Vašington, snažan saveznik Rijada, vodi oštru politiku protiv Irana kojom pokušava da primora Teheran da ponovo pregovara o većim ograničenjima na nuklearni program, da ograniči balistički program i da prestane da podržava regionalne snage.

Rast tenzija postaje globalni problem - hoće li Tramp da udari na Iran i kako će se to odraziti ne samo na cenu nafte, već na političke i ekonomske odnose.

O mogućim posledicama govore gosti Oka ekonomije: profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović, politički analitičar Obrad Kesić, stručnjak za Bliski Istok Momir Turudić i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović.

Emisiju vodi i uredjuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]