Crna Gora i crkva: između istorije i politike

Kada su Mila Đukanovića 2000-ih pitali šta čekamo, zašto Crna Gora nije nezavisna, rekao je - čekamo sebe. Danas kaže da je došlo vreme da se ispravi teška istorijska nepravda koja je naneta Crnoj Gori na početku veka i dodao da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve. Kada su ga pitali zašto baš sada, rekao je - svaka tema ima svoje vreme.

Jedina kanonski priznata pravoslavna crkva je u Crnoj Gori danas je Srpska pravoslavna crkva. Na teritoriji Crne Gore postoje dve eparhije SPC-a, Eparhija budimljansko nikšićka i Eparhija mileševska, kao i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Nakon govora na kongresu DPS-a, u svom rodnom gradu Nikšiću, Milo Đukanović razbuktao je raspravu o brojnim pitanjima - ima li istorijske opravdanosti i na koji način će crnogorska crkva biti stvorena?

Milo Đukanović predlaže da se iz stanja "dubokog pravoslavnog raskola u Crnoj Gori", izađe formiranjem crkve bez nacionalnog predznaka, koja bi se zvala Pravoslavna crkva Crne Gore.

Takođe, u Skupštinu Crne Gore stigao je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je izazvao žestoku polemiku, i to zbog jednog pitanja - da li će crkve i manastiri izgrađeni pre 1918. koji se nalaze u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve postati vlasništvo države Crne Gore?

O svemu tome govore: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, Miodrag Vuković, član DPS-a od osnivanja i poslanik te stranke, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije i poslanik Nove srpske demokratije, istoričar Šerbo Rastoder, poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo (Miraš Dedeić) i nekadašnji gradonačelnik Cetinja, publicista Jovan Markuš.

Pogledajte i šta o ovoj raspravi misle građani tri, po svemu različita grada u Crnoj Gori, Berana, Cetinja i Podgorice.

Autor emisije: Stevan Kostić

broj komentara 0 pošalji komentar