Erdogan, Putin i Tramp: cena rata za Kurde

"Evropska Unijo, saberi se jednom za svagda! Ponoviću. Ukoliko Evropa bude rekla da je naša vojna operacija - okupacija, mi ćemo otvoriti vrata i poslati vam tri miliona i šesto hiljada izbeglica", rekao je juče turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u jednoj od najcitiranijih rečenica od početka turske ofanzive "Izvor mira" na sever Sirije.

Turska vojska saopštava da za tri dana koliko ofanziva traje je neutralizovano na stotine kurdskih militanata. Kurdi s druge strane, saopštavaju da ima žrtava i među turskim vojnicima. Desetine hiljada ljudi beži pred sukobima. Savet bezbednosti nije usvojio deklaraciju kojom se osuđuje ofanziva zbog uzdržanosti Amerike i Rusije. I američki i ruski predsdnici kažu da će Turska snositi posledice ako pretera.

Da li su Kurdi opet moneta potkusurivanja velikih sila, da li je Amerika zabola nož u leđa saveznicima, i da li je tačna kurdska izreka da Kurdi nemaju drugih prijatelja sem planina?

U emisiji Oko govore novinari Boško Jakšić i Momir Turudić, odlični poznavaoci Bliskog Istoka.

Emisiju vodi Nataša Đulić Banović.

Urednik: Gorisalv Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]