Oko magazin: Kosovo i Metohija - šta će da bude za pet godina?

Šta će Grenel da uradi, šta stranke u Srbiji misle o njegovom angažmanu i imaju li svoj plan za Kosovo

Američki ambasador u Berlinu, Ričard Grenel, čovek koga nazivaju Mali Tramp dobio je od velikog Donalda Trampa zadatak da se bavi Kosovom odnosno onim što mi nazivamo dijalogom Beograda i Prištine. Šta će Grenel da uradi, šta stranke u Srbiji misle o njegovom angažmanu i imaju li svoj plan za Kosovo? Može li se rešiti kosovsko pitanje i gde vide Kosmet za pet godina?

Saradnja Kine i NBA lige vredna više milijardi dolara ugrožena je jednim tvitom generalnog menadžera Hjustona. Kina prihvata igru u kojoj se igra samo po njenim pravilima a Amerika to teško prihvata. Čak toliko da se i najpopularniji košarkaš NBA lige Lebron Džejms našao na udaru kritika zbog pokušaja da smiri tenzije i umanji štetu. Zbog čega je Lebronovo lice spajano sa licem Mao Cedunga i kako će se završiti rat najveće države i najveće košarkaške lige na svetu?

Odavno u lektirama u Hrvatskoj nema Dositeja i Njegoša o Dragoslavu Mihailoviću i Matiji Bećkoviću da i ne govorimo a jedan Zagrepčanin piše o njima kao svojim i bitnim piscima. Istina, Đorđe Matić odavno živi u Holandiji ali nikada nije otišao iz naše kulture. To je pokazao mnogim svojim tekstovima i knjigama a to pogotovo pokazuje svojom Historijom i savremenicima. Mogu li se klasici čitati bez predrasuda i bez savremenog političkog ključa Đorđe Matić je govorio u intervjuu za Oko magazin.

Urednik emisije: Gorislav Papić

 

broj komentara 0 pošalji komentar