Oko magazin: Dnevnik uvreda 2019.

Srpska političko-medijska korida

Kanta sa farbom boje pinka ispred RTS-a, Luksemburg i fantomi, bik Jablan i Petar Kočić - to su neke od slika medija u Srbiji u poslednjih nekoliko dana. Tim slikama treba dodati uvrede na račun novinarke RTS-a Olivere Jovićević.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović na Tviteru je izvređao autorku Upitnika, insinuirajući da se bavi prostitucijom. Njegov potez osudili su Politički savet njegove stranke, kao i novinarska udruženja.

Sve ovo dešava se poslednjiih dana na srpskoj političkoj-medijskoj sceni koja liči na koridu. Srpski političari želeli bi da novinari budu publika koja navija za jednu stranu, za nekog političara. A novinari često nemaju ništa protiv.. Najpoznatija ovdašnja korida je ona na Manjači u rodnom kraju Petra Kočića. Korida je metafora, a odabrali smo zbog političara, jer je Marinika Tepić u emisiji Upitnik pomenula da je bik Jablan dobio više prostora u Oko magazinu nego opozicija.

Ta emisija koja je trebalo da bude emisija o dijalogu, pretvodila se u koridu.

Kako je biti novinar u toj koridi, u Srbiji 2019. godine? Šta novinari očekuju od političara, šta političati očekuju od novinara, da li novinari novinarima pomažu da rade svoj posao ili je novinar novinaru postao vuk?

U emisiji Oko o tome govore: Olivera Jovićević, autorka emisije Upitnik, Nenad Lj Stefanović glavni urednik Informativnog programa RTS-a, članica Političkog saveta Pokreta slobodnih građana Srbijanka Turajlić, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i novinarka NIN-a i predsednica Izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović. 

Autor emisije: Stevan Kostić

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Farbanje RTS-a

Pošteno govoreći nije ovo prvi put da Djilas farba RTS u pink boju. Radio je to i kada je njegova produkcijska kuća emotovala na RTS-u rijalitije Jednostavan život i Svadba 48 sati.