Oko ekonomije: Svi žale, ali EU sve dalja

Zapadni Balkan - čekajući Godoa iz Brisela

To što Brisel nije dao zeleno svetlo da se počnu pristupni razgovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ne tiče se samo njih. Čini se da je za sve zemlje Zapadnog Balkana koji teže članstvu u Uniju to jednostavno rečeno - opomena ili narodski rečeno - šamar.

Odluku o blokadi donela je jedna zemlja - francuski predsednik Emanuel Makron je to predložio jer smatra da najpre treba Unija unutra se se reformiše.

I visoki evropski zvaničnici, ne tako malobrojni, ocenili su da je ta odluka - "istorijska greška" koja će destabilizovati Balkan, približiti ga Rusiji, Turskoj, Kini... dovesti do porasta evroskepticizma.

Prva konkretna posledica je pad Vlade u Severnoj Makedoniji, premijer Zaev je podeo ostavku, izbori su raspisani za april. Utešna im je nagrada za Prespanski sporazum sa Grčkom članstvo u NATO, obećano za februar.

Kolika je zaista cena te odluke iz Pariza, da li je greška ili je još jedna lekcija zemljama Zapadnog Balkana? Šta čeka Srbiji kada je reč o evrointegracijama, ne samo zbog "tvrdog" stava Makrona već i zbog dijaloga Beograda i Prištine? I konačno - dok Brisel pokušava da se "izbori" sa Bregzitom, da li je realno očekivati da se neko uopšte bavi pitanjem proširenja?

U Oku ekomije o tome govore - predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike.

Nove relacije Evropska Unija - Zapadni Balkan iz Brisela komentariše dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]