Oko magazin: Federika Mogerini - poslednja večera u Briselu

Bilans petogodišnjeg mandata Italijanke

Federika Mogerini oproštajnom večerom sa liderima zemalja Zapadnog Balkana u Briselu završila je mandat na mestu šeficu evrospke diplomatije. Naš region smatrala je jednim od svojih prioriteta ali ne može da se pohvali nekim velikim uspesima. Da li je to pitanje autoriteta same Mogerinijeve ili ukupne politike EU i šta u tom kontekstu može da uradi njen naslednik Žozep Borelj.

Kad je izabran za predsednika, jedan srpski novinar pitao se da li moze makedonski Klark Kent, aludirajući na izgled prvog predsednika Severne Makedonije, da postane supermen. Stevo Pendarovski na vlasti je pola godine. I u taj period stalo je jedno od većih razočaranja za Skoplje. Iako je promenila ime, Severna Makedonija nije dobila datum za početak pregovora sa EU. O posledicama zatvaranja evropskih vrata ali i o odnosima sa Srbijom Pendarovski je govorio u intervjuu za Oko magazin.

Čudesna je sudbina knjige "Odnosi između Srbije i Austrougarske u XX veku". Naš veliiki istoričar Vladimir Ćorović završio ju je 1935. ali je zbog političkih razloga objavljena tek 1992. godine. Upravo je prevedena na engleski i tim povodom održana je konferencija u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. U čemu je značaj Ćorovićeve knjige i može li da se čita i kao odgovor kontroverznoj kjnizi Kristofera Klarka Mesečari? 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]