Jutarnji program

Za ovu sredu pripremili smo vam mnogo toga, a neke od tema o kojima govorimo su:

- Iz sata u sat juče smo pratili posledice zemljotresa u Albaniji. Kakva je bila noć za nama, da li se tlo smirilo, i hoće li biti još potresa, nešto pre 7.

- Moramo da iskorenimo dečje brakove, svaka žena ima pravo da odluči šta želi da radi sa svojim telom. To su neke od poruka sa nedavno održanog samita Ujedinjenih nacija o reproduktivnom i seksualnom zdravlju održanom u Najrobiju. Na samitu, koji se održava jednom u četvrt veka, razgovoralo se i o demografiji, a na njemu je bila i delegacija Srbije. Koji su zaključci nešto posle pola 8 u razgovoru sa prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, ministarkom bez portfelja koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku

- U periodu posle nuklearne havarije na elektrani Fukušima u Japanu 2011. godine, mnoge zemlje su redefinisale svoj prilaz daljem razvoju nuklearne energetike, ukazujući na sigurnosne rizike, probleme sa negativnim stavom javnosti, sa još uvek nerešenim pitanjem odlaganja istrošenog nuklearnog goriva, sa drastičnom povećanjem cene izgradnje, i sa mogućim uticajem na neželjeno korišćenje nuklearne tehnologije u ratne svrhe. Posle jutarnjeg dnevnika tražimo odgovor na pitanje: „Nuklearna energetika: Nepotrebni rizici ili nužnost za čovečanstvo u 21. veku, a naša gošća biće prof. dr Jasmina Vujić, ona je nuklearni fizičar i redovni profesor na Kalifornijskom univerzitetu Berkli.

- Predstava "Žene iz Troje" je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Ova predstava urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara. Sinoć je gledala beogradska publika, kakvi su utisci?

- Zlatibor godinama unazad predstavlja najposećeniji planinski turistički centar u našoj zemlji.Nije ni čudo kada se zna da na ovoj planini ima ponešto za svakoga, od najmlađih do najstarijih. I bez obzira na doba godine, turisti su uvek tu. Šta novo pripremaju za zimsku  sezonu, pitamo posle pola 10, direktora Turističke organizacije Vladimira Živanovića.

- Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovih dana obeležava 3 decenije postojanja. Ovo Društvo prepoznato je kao stručno udruženje bez čijeg delovanja se ne bi mogao zamisliti sistem zaštite prirode u Srbiji. O zaštiti prirode i ptica za 10-tak minuta.

- Sreda je dan kada stiže naša preporuka za čitanje knjiga. Hladniji dani su pred nama, a to je prava prilika da vam društvo pravi najbolji čovekov prijatelj

- I na samom kraju emisije u goste nam dolazi orkestar uz koji može da se raduje, tuguje, veseli, uživa i iz duše i srca voli. Ono što ih čini autentičnim, jesu njihova snažna energija i iskren odnos prema publici, koja im to vraća na najlepši mogući način. Orkestar "Stari grad"...

Urednik emisije je Aleksandar Tucaković, a voditeljka Nada Gogić.

broj komentara 0 pošalji komentar