Oko magazin: Poštari, sardine i vino

Bes u koverti u Srbiji i bes iz konzervi u Italiji

Na mnoge adrese u Srbiji ovih dana nisu stigli redovni mesečni računi. U velikom broju Pošti nemoguće je poslati ili preuzeti paket a neizvesna je i dostava preko kurirske službe. Sve to zbog obustave rada radnika Pošta Srbije koji traje već nekoliko dana. Čime su sve poštari nezadovoljni, koji su njihovi zahtevi i kada će Pošte početi normalno da rade? 

Mnogo ozbiljniji od ovog u Poštama Srbije je štrajk u Francuskoj a štrajk u Italiji je, ako možemo tako reći, zanimljiviji. Naime, na italijanskim trgovima se okupljaju pristalice pokreta koji sebe nazivaju Sardine. Sardine protestuju protiv Matea Salvinija, čoveka koji je i dalje najpopularniji političar u Italiji ali već neko vreme nije na vlasti. Otkud takav protest, koliko on šteti Salviniju i kako Italijani gledaju na ovaj bes iz konzerve?

Između Kopaonika, Goča i Jastrepca, na 250 km južno od Beograda nalazi se Župa. Prva asocijacija na Župu je vino ili ako ćemo da idemo i korak dalje: Prokupac i Tamjanika. I dok oko Prokupca nema dileme da je reč o autohtonoj srpskoj sorti kod tamjanike neke nedoumice postoje. Od imena budući da je neki nazivaju i tamnjanikom do porekla i dometa ovog odličnog vina. Dalibor Žarić bio je na samom izvoru i otkriva nam čija je naša tamjanika?

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar