Apis

Ne postoji ličnost koja se može uporediti sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, pukovnikom Srpske vojske i vođom tajne organizacije Crna ruka.

Bez njega nije moguće zamisliti parlamentarizam u Srbiji, borbu za ravnopravnost i slobodu, udaranje temelja zajedničkoj državi jugoslavenskih naroda... Ali, ni sumračni svet zavera, intriga, atentata, paravojnih grupa i oficirskih klika.

U tri epizode, igrano-dokumentarni serijal Apis bavi se njegovim životom i delovanjem. Ko je bio taj čovek od koga su strepili vladari? Kakvu je imao uloga u Majskom prevratu i smeni dinastija? Kako je uz krunu i vladu postao treći centar odlučivanja u Srbiji? Zbog čega su komite postale Apisova udarna pesnica? Da li se njegov rukopis prepoznaje i u Sarajevskom atentatu? Šta se sve nalazilo u stisku Crne ruke? I zašto je Apisa na gubilište poslao baš onaj koji mu je dugovao krunu?

U igrano-dokumentarnom serijalu Apis govore istoričari Suzana Vasiljević, Dubravka Stojanović, Branka Prpa, Predrag J. Marković, Miloš Ković, Mile Bjelajac, Slobodan Marković i Danilo Šarenac.

Autorsku ekipu čine scenarista i producent Filip Švarm, reditelj Nikola Lukić, narator Nikola Kojo, glumci Bojan Dragićević (kao Apis), Vladan Dujović, Miloš Tanasković i Novak Radulović, direktori fotografije Igor Šunter i Nemanja Veselinović, montažer Miodrag Cvjetković, dizajn tona pripada Aleksandru Jaćiću, kolor korekcija Biljani Ristivojčević Bižić.

 

 

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 06. mar 2020, 14:38) - Dejan [neregistrovani]

Ljubitelj serija

Kada i gde možemo pogledati reprizu 1 epizode dokumentarne serije Apis.Ima nas koji nismo bili u mogućnosti da je pogledamo u terminu kada ste je davali na rts1

(četvrtak, 05. mar 2020, 18:34) - Marija [neregistrovani]

Ljubitelj serija

Zasto ne stavite seriju Apis na yutube kanalu da bi smo je pogledali i mi koji nismo u mogucnosti i zasto ne postoji makar reprizni termin. Ima puno onih koji bih je pogledali a nisu bili u mogucnosti.

(sreda, 04. mar 2020, 12:03) - Sara [neregistrovani]

Odgovor

Ponedeljkom u 22h

(utorak, 03. mar 2020, 11:44) - Стари Мића [neregistrovani]

Питање за РТС

Да ли познато када ће бити емитоване друга два дела. Хвала на одговору.

(utorak, 03. mar 2020, 00:04) - anonymous [neregistrovani]

Odlično

Stvarno odlično

(petak, 21. feb 2020, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

Super

Jedva čekam