Tri čoveka, četiri glasa

Po novom zakonu svim manjinskim listama se pored prirodnog praga koji već imaju dodaje još 35 odsto na broj glasova koji su već osvojili.

Mnogo se govorilo o promenama izbornih zakona nekoliko meseci pred izbore; najviše naravno o spuštanju cenzusa sa 5 na 3 odsto ali pričalo se i o funkcionerskoj kampanji i povećanju obaveznog prisustva žena na izbornim listama na 40 odsto. Potpuno nezapaženo, međutim prošla je promena obračuna manjinskih glasova. Naime, po novom zakonu svim manjinskim listama se pored prirodnog praga koji već imaju dodaje još 35 odsto glasova na broj koji su već osvojili. Otkud ovakva odluka? Da li se time narušava pravila jedan čovek, jedan glas i šta će to značiti za zastupljenost manjina u Skupštini Srbije ali i u lokalnim parlamentima.

I gradski izbori u Hamburgu za vikend potvrdili su krizu koja vlada u CDU-u, najvećoj nemačkoj stranci. Građani Nemačke sve više se okreću Zelenima i krajnje desnoj Alternativi za Nemačku a stranka koju je godinama uspešno vodila Angela Merkel traži novog lidera a verovatno i novu politiku. Šta će promena u CDU-u značiti za Nemačku, šta za Evropu i da li ćemo posledice osetiti i mi u Srbiji?

U vreme dok demokrate u Americi traže idealnog protivnika Donaldu Trampu RTS emituje seriju koja objašnjava kako je zapravo ovaj biznismen došao na vlast. Trampa i Ameriku ponovo je velikom učinio čovek koga u seriji fenomenalno igra Rasel Krou. I sve to uz malu pomoć televizije. O seriji Najjači glas, o značaju pristrasne televizije u vremenu postistine, o američkoj politici danas govori priča Oko magazina.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2020, 19:53) - Rada [neregistrovani]

Na izborima 2016.

godine prikazani su ljudi koji dobijaju POVRĆE kao socijalnu pomoć pa sa cegerom sa zelenišom idu na glasanje. Šta mislite, da li su glasali za Trampa zato što ih je Fox news ubedio ili su znali ko ih je doveo dotle? Vaš prikaz serije je prilično neoliberalno naklonjen.

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]