S Tamarom u akciji

Podsećanje na akciju u Perlezu, Zrenjanin

U četvrtoj epizodi ove TV sezone, Tamara Grujić i njen tim pomažu porodici Nikolić iz Perleza kod Zrenjanina.

Saša Nikolić se sa roditeljima doselio u Perlez iz Beograda, kada su mu se roditelji penzionisali. Upoznao je Katicu, rođenu Perležanku sa kojom ima troje dece - Ognjena, Uroša i Ivu.

Saša je radio kao taksista ali je u kratkom vremenskom periodu doživeo dva srčana udara. Nakon toga doživeo je i moždani udar. Ne može da radi i otežano se kreće. Da bi barem malo doprineo prihodima u kući, honorarno pravi veštačko cveće, jer druge poslove ne može da obavlja. Već godinu dana ne prima ni terapiju, jer nema zdravstveno osiguranje.

Katica je od pre četiri godine jedina zaposlena u porodici. Pored brige o suprugu Saši i deci, koji su odlični đaci, ona obavlja i "muške" poslove, kao što je sečenje drva u čemu joj pomaže i najstariji sin Ognjen.

Kuća u kojoj žive, pripadala je Sašinim roditeljima. Uz nasleđenu kuću supružnici su nasledili i dugove Sašinih roditelja za struju. Da bi se dug isplatio, Katica je morala da podigne kredit, što je dodatno otežalo već dovoljno tešku situaciju u porodici.

I pored svih nedaća, ova porodica je složna, puna vedrine i ljubavi. Deca se veoma trude da doprinesu pomažući roditeljima. Najstariji sin se uspešno bavi glumom u dramskoj sekciji. Uroš se bavi fudbalom a Iva je mezimica, zadužena za dobro raspoloženje u porodici.

I na ovoj teritoriji, lokalna samouprava poslala je ekipu fasadera i ekipu JKP da pomogne Tamarinim majstorima. U roku od pet dana, uigrana ekipa je srušila šupu, napravila novu nadstrešnicu ispred kuće, uradila fasadu, proširila kupatilo, osposobila neupotrebljivu polovinu kuće za život. Čak je i pas Žuća dobio novu kućicu!

Tamara Grujić: "Navikli smo vas da u svakoj epizodi, istovremeno sa upoznavanjem porodice i praćenjem toka akcije pomoći - predstavimo i sve što je lepo i značajno u okolini gde živi porodica kojoj te nedelje pomažemo. Ovoga puta smo u blizini posetili Rezervat prirode "Carska bara", ribnjak i kaštel Ečka. U selu Belo Blato, videli smo kako se prerađuje trska. Posetili smo i Orlovat, rodno mesto velikog slikara Uroša Predića, naučili da igramo jedinstvenu kartašku igru "fuks" a uživali smo i u domaćim rezancima sa makom. Saznali smo i zbog čega je beli vez značajan za Perlez i naučili kako se radi..."