Dijana Budisavljević.Srbija-Hrvatska-Austrija.

Kako se podvig Austrijanke pamti u njenoj zemlji, a kako u Srbiji i  Hrvatskoj i šta će pisati na spomen-ploči u Insbruku?

Dijana Obekser Budisavljević, Austrijanka koja je organizovala najveću  akciju spasavanja dece tokom Drugog svetskog rata i koja je iz ustaških  logora na prostoru NDH spasila više od 10 hiljada dece, među kojima je  najviše bilo srpske, dobiće u Insbruku na kući u kojoj se rodila spomen-ploču.

Prema najavama, na tabli će pisati da je „spasila više od  10.000 dece iz logora fašističkog ustaškog režima". Predstavnici srpske  dijaspore, crkve pa i države uputili su molbu Senatu Insbruka da na toj  tabli bude naznačeno da je reč o srpskoj deci.

Koliko je taj epitet važan, ne samo na tabli, nego uopšte - kao  svedočanstvo o istorijskim činjenicama? Da li se pamti uloga Dijane  Budisavljević? U kojoj meri je opasan zaborav a u kojoj relazivizacija  za kulturu sećanja?

Gosti emisije  urednica dokumentarnih emisija RTS-a i autorka  dokumentarnog filma „Dijanina deca" Slađana Zarić i istoričar Milan  Koljanin, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Iz Zagreba se javljaju istoričar Hrvoje Klasić i Dana Budisavljević,  rediteljka filma „Dnevnik Dijane Budisavljević", a iz Austrije ambasador  Nebojša Rodić i dopisnik RTS-a Vesna Knežević.

Emisiju vodi Dragana Ignjić

Urednik Gorislav Papić

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]