Amerika na respiratoru - Ko ne može da diše?

"Ne mogu da dišem...", jedna je od najupečatljivijih rečenica koju već šest dana uzvikuju demonstranti širom Amerike. To su naime, reči Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo prilikom hapšenja u Mineapolisu, pošto mu je policajac, belac, vrat pritisnuo kolenom.

Protesti traju u 140 gradova, od kojih je u 40 uvedeno vanredno stanje. Noćas su se videle i vatre oko Bele kuće, a predsednik je, kako prenosi Njujork tajms, neko vreme proveo u bunkeru. Za nasilje, jedni krive bele suprematiste, drugi, uključujući Trampa, radikalne levičare. Neki američki mediji prenose da su ovo najgori rasni nemiri od ubistva Martina Lutera Kinga 1968.

Gosti emisije su: Ljiljana Smajlović, kolumnistinja Nedeljnika, Milan Krstić, asistent na FPN-u u Beogradu i urednik sajta americki-izbori.rs, i kolega Rade Maroević, urednik na Internet portalu RTS-a. U emisiju se uključuje politički analitičar Obrad Kesić iz Vašingtona gde je noćas bilo veoma napeto.

Emisiju vodi Nataša Đulić Banović.

Urednik: Gorislav Papić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]