Ekonomije, Reciprocitet - u čemu?

Nova rampa u odnosima Beograda i Prištine

Kako je etiketa zaustavila kamione sa srpskom robom na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom?

Poslednji "taktički potez" odlazeće prištinske Vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem - zabrana uvoza robe bez dokumenata i dozvola na kojima piše "Republika Kosovo". Kako je to neprihvatljivo za Beograd, kamioni su stali na Jarinju i sada se čeka formiranje nove Vlade za koju je mandatar Avdulah Hoti i koji je, sudeći prema izjavama, protiv ovih Kurtijevih mera.

Osuda ovih "mera reciprociteta" stigla je i iz Amerike i iz Evropske Unije, ali ne i više od toga.

Ocena je da je reč o političkom nadmudrivanju predstavnika odlazeće i nove Vlade u Prištini, te da će epilog biti ukidanje po formiranju nove Vlade krajem ove nedelje.

Kako ovo nije prvi put da Priština svojim merama stvara tenzije u odnosima sa Beogradom, imajući u vidu da je u poslednje vreme bilo i više napada na kuće Srba povratnika, pitanje je kako nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

O manevarskom prostoru, političkim i ekonomskim posledicama (ne)dijaloga i konstantnih tenzija između Beograda i Prištine, mogućem epilogu - ulozi Vašingtona i Brisela - razgovaramo u emisiji Oko ekonomije.

Gosti su predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, pomoćnica ministra trgovine Olivera Jocić i asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

Sa Kosova i Metohije i sa najnovijim informacijama javlja se reporter RTS-a Andrija Igić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]