Letovanje na odloženo

Biti turista u vreme korone

Približava se sredina juna za kada je Grčka najavila otvaranje svojih granica i za naše turiste. Iz Brisela je poručeno da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postpeno otvaranje spoljnih granica EU - do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Sve te odluke zavise od epidemiološke situacije, odnosno širenja virusa korona i broja novozaraženih. Tako poslednjih dana dodatno zabrinjava Grke to što raste broj inficiranih, od kojih su čak trećina stranci pa se razmišlja o dodatnim testiranjima i karantinu.

U okruženju, za turiste iz Srbije granice su zatvorene prema Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde je obavezan karantin.

U medđuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se situacija sa koronavirusom globalno pogoršava i da u onim zemljama koje su popustile mere raste broj novozaraženih.

Sve to dovodi do pitanja - da li i gde i kako putovati na letovanje? Koliko je preporučljivo, može li se planirati, da li će virus oslabiti, kako se pripremiti za put?

O tome razgovaramo u Oku ekonomije.

Gosti su direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić i direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbij Marjan Ivanuša.

Iz Ljubljane sa poslednjim informacijama o mogućnosti putovanja za srpske turiste javlja se reporter RTS-a Vladimir Banić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]