Kulturni dnevnik

Da li će se Exit ili Nišvil uopšte održati, u kom obimu i obliku i pod kojim okolnostima se pripremaju festivali planirani ili pomereni za avgust? Mediji različito tumače informacije koje stižu od organizatora. Tim povodom, gost Kulturnog dnevnika je Ivan Blagojević, direktor festivala Nišvil čiji je početak zakazan za 7. avgust.

U Kulturnom dnevniku predstavljamo projekat "Lounli Plenet" koji petoro autora priprema u Ateljeu 212 u vezi sa pandemijom kovida 19: fenomenom socijalnog distanciranja, ishrane, utopijskim i distopijskim narativima, pa i lič nim iskustvom.

Govorimo o knjizi "Profesorova tašna" Hiromi Kavakami, bestseleru za koji kritika navodi da je savršeno konstruisana, duhovita i dirljiva priča o staromodnoj romansi u savremenom Japanu. Izveštavamo o osnivanju Fonda solidarnosti kulturnih radnica i radnika Srbije namenjenog prevazilaženju finansijskih i izvođačkih teškoća nastalih usled posledica epidemije virusa korone.

Sa Kulturnoim dnevnikom virtuelno i u Nacionalnu galeriju u Londonu koja posle tri meseca počinje sa radom, ali i na arheološke iskopine na jugu Italije, gde je čuveni dirigent Rikardo Muti predvodio simfonijski orkestar.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik Dragana Pantić
Realizator Sanja Redžić
Montažer Miloš Ačanski

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]