Zlatna ideja: Preduzetništvo širom Kosova i Metohije

U novoj epizodi serijala „Zlatna ideja" otkrivamo zbog čega je priprema ajvara na tradicionalan način sve više interesantna turistima koji posećuju Hoču, kako se sve više mladih odlučuje za bavljanje pčelarstvom u Opštini Novo Brdo i gde se proizvodi sirište „Maja" po staro čuvenom receptu na Kosovu i Metohiji.

U Velikoj Hoči, čuvenoj po vinima i najvećem broju crkava na području jedne opštine na Kosovu i Metohiji, Njegovan Mavrić sa svojom porodicom dočekuje goste još od 1997. godine, a posebnu pažnju posvetio je tradicionalnoj pripremi hrane, naročito ajvara.

U Opštini Novo Brdo na Kosovu i Metohiji posebno mesto zauzeo je razvoj pčelarstva, kroz osnivanje udruženja pčelara Matica NB. Kako zbog dostupnosti informacija i znanja, tako i zbog pogodosti za investicije, pčelarstvo je postalo sve popularnije među mladima na Kosovu i Metohiji. Zbog kontakata koje imaju širom regiona i ugleda koji su stekli 2019. godine održana je i prva međunarodna smotra i ocenjivanje meda u Novom Brdu.

Zbog porodične tradicije bavljenja voćarstvom u Opštini Leposavić na Kosovu i Metohiji, Filip Sekulić upisao je Poljoprivredni fakultet u Beogradu - odsek za voćarstvo sa željom da se vrati u Leposavić i razvije svoju poizvodnju sa ocem u okviru kompanije Agrocentar.

Zanimljiva je i priča Žarka Stanojevića, koji je stolarski zanat učio u Kosovskoj Mitrovici još od 1999. godine, kasnije je nastavio da privređuje u svojoj radionici u Priložju kako bi opstao na Kosovu i Metohiji sa porodicom.

U Prilužju postoji i čuvena proizvodnja sirišta Maja još od 1953. u porodici Kostić. Iako su srpski proizvodi skrajnuti sa tržišta kod albaskog stanovništva, a posebno uvođenjem taksi. Postoje i oni proizvodi na koje promene ne utiču jer imaju jedinstven kvalitet.

U Lapljem Selu na Kosovu i Metohiji povoljna je klima za razvoj ratarstva pa se većina domaćinstava bavi ovom poljoprivrednom granom. Tako je i u porodici Smiljanić koja se od prošle godine bavi i voćarstvom, a posebno borovnicom.

Urednica emisije: Tamara Jakovljević