Kupanje na Prčanju - senke prošlosti

Kad se čovek nađe u Boki brzo shvati da je na posebnom mestu, ne samo zbog lepote prizora već i radi bogate istorije ovog kraja.

U Boki Kotorskoj, naspram Dobrote je Prčanj, naselje na istočnoj obali poluostrva Vrmac. U Prčanju još živi legenda o tri sestre koje su se zavetovale istom moreplovcu, ali i istorijske činjenice koje svedoče da je na Skupštini Bokelja 1848. godine začeta ideja o Jugoslovenstvu.

Takvu odluku proslavili su uz topovske salve sa svojih brodova, a Skupštini je osim uglednih Bokelja prisustvovao i Stjepan Mitrov Ljubiša. Ta ideja bila je duhovna kolevka Don Nika Lukovića, koji osim što je bio župnik Bogorodičinog hrama u Prčanju, koji je građen 120 godina, postaje i glavni hroničar mesta ali i zagovornik ideje o zajednici Južnih Slovena. Petar Petrović Njegoš, crnogorski vladar i pravoslavni vladika i danas ima bistu ispred samog ulaza u ovaj katolički hram, u kome je mnogo puta sasluživao. Voleo je da boravi na moru, a jednom prilikom je uprvo tu napisao pesmu Letnje kupanje na Prčanju, pa sada i ona svedoči o njegovoj povezanosti sa ovim mestom.

U Beogradu je i danas sedište udruženje "Bokeljska mornarica", koje čuva uspomene na vredne istorijske podatke. Osim toga čuvaju se i priče o čuvenim bokeljskim ratnicima i kapetanima duge plovidbe, koji su podigli palate kraj mora. Prčanj je po njima prepoznatljiv, naročito po
najstarijoj, "tre sorele", koja je sagrađene pre petsto godina. Iz ovog mesta je i kapetan Ivo Vizin, prvi južni Sloven koji je plovio svetom, na svom jedrenjaku Splendido.

Autor: Vanja Čolić
Snimatelj: Maksim Uskoković
Urednik: Ljubisav Aleksić