Gastronomad

Kajsija - čudesno voće

Kajsiju, čudesno voće poreklom iz Kine, u Evropu je doneo Aleksandar Veliki. Njena lekovita svojstva bila su poznata još starim Grcima, koji su je zvali "zlatno jaje sunca", a njenu blagotvornost za ljudski organizam opisao je i čuveni bliskoistočni lekar Avicena. Kajsije podstiču odbrambenu snagu organizma od infekcije, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama. Sadrže, između ostalog, i deset puta više magnezijuma od ostalog voća, a istraživanja pokazuju da su dve sveže ili suve kajsije dnevno dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.

U našim krajevima najčešće se jedu sveže ili se od njih pravi džem. Mnogi narodi ih koriste i u slanim jelima, a Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, naučiće nas kako da pripremimo glazirane pileće karabatake sa kajsijama, ali i Pavlovu tortu sa ovim fantastičnim voćem.

Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 21. septembra, u 12.25, na RTS 1.