Čitaj mi!

Ninova nagrada nekad i sad, specijal

Pisanje za NIN bilo je izraz novinarskog prestiža, značilo je deliti ono nešto, sa Jugom Grizeljom, Slavom Đukićem, Bogdanom Tirnanićem, Aleksandrom Tijanićem i vrhunskim intelektualcima svog vremena.

Značilo je imati talenat, veštinu, znanje, ali i to nešto što je nemoguće definisati. Jer Nin je definisao novinare, a Ninova nagrada književnike. Dobiti Ninovu nagradu kritike za roman godine značilo je stati rame uz rame sa Crnjanskim, Pekićem, Ćosićem, Selimovićem i postati deo istorije. Čak i samo čitanje NIN-a za nas koji smo nekada sanjali o novinarstvu, bilo je magija. Mnogi o Ninu, Ninovoj nagradi i snažnom mitu koji je nekada stvoren danas govore baš u ovom, prošlom vremenu. Zbog čega je tako, tema je specijalnog izdanja Kulturnog dnevnika.

O nagradi kroz vreme govore pisci Aleksandar Gatalica, Vladimir Kecmanović, Vladimir Tabašević, akademik Miro Vuksanović, filozof i teoretičar književnosti prof. dr Leon Kojen, urednik kulturne rubrike u NIN-u Dragan Jovićević, generalna direktorka kompanije Ringijer Aksel Špringer za Srbiju Jelena Drakulić Petrović i nekadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a Slobodan Reljić.

Urednik Andrea Obradović

Realizacija Marko Šotra

Montaža Goran Mijić