Čitaj mi!

Stefan Nemanja u Beogradu

27. januara biće otkriven spoemnik rodonačelniku dinastije Nemanjića. Kako su se odvijali radovi i koja su ih pitanja pratila?

Kada se 2017. navršilo osam vekova otkako je srpska država postala kraljevina, odlučeno je da u Beogradu bude podignut spomenik Stefanu Nemanji. Godinu kasnije, završen je međunarodni konkurs i odlučeno je da autor spomenika bude ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. U to vreme pokrenuta su i brojna pitanja: o veličini spomenika, o simbolici, izgledu postamenta, ceni, umetničkim i neumetničkim uticajima.

"Ništa lepše nisam video od ovog spomenika", utisak je predsednika Srbije. Da li će isti utisak imati i drugi građani kada spomenik od srede bude predstavljen javnosti?

Da li će novi Savski trg biti jedan od najlepših, ili je to tek iznuđeni novi centar grada, kako kažu oni kojima se spomenik ne dopada?

Zašto neki smatraju da je prevelik? Sme li da bude viši od nekadašnje Železničke stanice?

Šta simboliše Stefan Nemanja u glavnom gradu Srbije?

Kakvu priču pričaju simboli na spomeniku, a kakvu oni u unutrašnjosti postamenta?

Da li će Beograđani zavoleti Nemanju, kako se nada autor spomenika Aleksandar Rukavišnjikov?

Gosti Oka:

Akademik Ljubomir Maksimović, istoričar i član Odbora za podizanje spomenika

Prof. dr Sima Avramović, profesor Pravnog fakulteta i član Odbora za podizanje spomenika i član Žirija za podizanje spomenika

O spomeniku govori i njegov autor Aleksandar Rukavišnjikov, kao i akademik Svetomir Arsić Basara, vajar i člana Žirija. O novoj postavci u budućem muzeju, a nekadašnjoj zgradi Železničke stanice, govori Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Voditelj Dragana Ignjić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]