Čitaj mi!

Heroj sa Povlena

Imao je svega 19 godina i odbio je da posluša samo jedno naređenje - ono koje se odnosilo na predaju. U smrt, ali i večnost, otišao je sa svojim nadređenim, majorom Milanom Tepićem. Vojnik Stojadin Cole Mirković, junak je sa padina Povlena kojim se ponosi ceo valjevski kraj, ali o kome šira javnost, nažalost, malo zna.

Major Milan Tepić je 29. septembra 1991. godine, kako bi sprečio predaju skladišta municije pripadnicima hrvatskog Zbora nacionalne garde, minirao objekat u Bedeniku kod Bjelovara, u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava.

Pored Tepića, poginuo je i vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka, Stojadin Mirković koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, a posle predaje streljali su komandira straže na tom objektu Ranka Stevanovića.

Tepić je 19. novembra 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratnim dešavanjima devedesetih, a Mirković je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, na padinama Povlena, rođen je početkom 1972. godine Stojadin Mirković. Tu i dalje živi njegova majka.

Nepunih trideset godina je, možda, sa aspekta istorijske nauke, kratak vremenski period. U srcu majke koja je izgubila sina - svaki dan bez njega je godina, tuga kao čitav svemir.

Ekipa serijala Trag razgovarala je sa Mirkovićevom majkom, njegovim drugovima, porodičnim prijateljima, predstavnicima lokalne samouprave iz Valjeva, istoričarima, posetili smo školu koju je pohađao i koja čuva uspomenu na povlenskog heroja.

Autorka: Tatjana Manojlović
Urednica: Jugoslava Đurica
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Hadži Vladan Mijailović
Montaža: Goran Radivojević