Čitaj mi!

Oko ekonomije: Vreme za novi stan?

U Srbiji,posebno u većim gradovima, pandemija nije mnogo poremetila trend  u stanogradnji - nove nekretnine se sve više grade. Uz to, pojedine banke su konačno počele da primenjuju preporuku Narodne banke Srbije i odobravaju stambene kredite uz učešće od 10 odsto. Da li je konkurencija uradila svoje?

Jedan od pokazatelja oporavka od krize jeste upravo rast građevinarstva i to stanogradnje,a procena stručnjaka jeste da je pravi trenutak za kupovinu novog stana.

Zboog čega? Velika mogućnost izbora novih stanova, cene kvadrata, povoljne kamate na stambene kredite, posebno u evrima, stabilnost tržišta nekretnina, uvođenje identifikacionih kartica za agente nekretnina ...

Istovremeno, ove nedelje Narodna banka Srbije donela je odluku da se ne menja referentna kamantna stopa od 1 procenat koja utiče na vrednost dinarskih pozajmica, a Evropska komisija je procenila da će srpska privreda da raste 5,3 odsto ove godine, što je više od njihovih provobitnih procena. 

Koje mere za podsticanje kreditne aktivnosti i zaštite korisnika je donela NBS, kakvi su efekti i šta je sve još predviđeno kako bi krediti bili dostupniji i povoljniji, pitanja su za goste Oka ekonomije. Uz ta kao pitanja nameću se i šta može da se očekuje kada je reč o cenama novih kvadrata, koje olašice i podsticaji nedostaju i kupcima i građevinskoj industriji i gde je Srbija u poređenju sa zemljama regiona.

Gosti emisije  su generalni direktor Sektora  za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS Bojan Terzić,  generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić i predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

Iz Brisela,  o najnovijoj prognozi Evropske komisije i procenama daljeg kretanja euribora koji diktira cenu kredita i u Srbiji,  izveštava dopisnik RTSa Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]