Čitaj mi!

Izrael i Palestina, korak do totalnog rata

Ovih dana svet obilaze snimci iz Gaze, poput snimka rušenja zgrada. Na njih su pale bombe izraelske vojske, koja je odgovorila na rakete hamasa. Hamas poručuje da je u Pojasu Gaze nastala prava katastrofa, da ginu civili. Izaelci odgovaraju da Hamas koristi civile kao štit, da iz stambenih zgrada Hamas gađa izraelske gradove I izraelske civile.

Dugo se nije desilo da rakete padnu na Tel Aviv i Jerusalim. I da probiju moćnu izraelsku protivvazdušnu odbranu.

A brojevi kažu sledeće - od ponedeljka je poginulo više od 80 ljudi u Gazi i sedam u Izraelu. Dakle, sve pretpostavke da haos potraje. A izraelska vojska razmatra kopnenu invaziju u upad u Gazu.

Sve je krenulo u ponedaljak, nakon incidenata kod džamije Al Aksa, koju muslimani smatraju jednom od svoje tri najveće svetinje. Na tom mestu se nalaze i najveća jevrejska sveta mesta. I Palestinci i Izraelci Jerusalim smatraju svojim glavnim gradom.

O sukobu Izraelaca i Palestinaca i kako to može da se odrazi na ono što je u septembru prošle godine potpisano u Vašingtonu - da Srbija do 1. jula preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. O svemu tome u Oku govore - Radmila Nakarada, profesorka Fakulteta političkih nauka, osnivač Centra za studije mira i Dragan Bisenić, nekadašnji ambasador u Egiptu, autor knjige o mirovnom sporazumu iz Kemp dejvida koji je doveo da mira na Bliskom Istoku.

Iz Jerusalima za Oko govore Miki Rozenfeld, portparol Izraelske policije i Palestinac Nader Salajmeh, bivši beogradski student, danas političar iz partije FATAH.

Autor i voditelj: Stevan Kostić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]