Čitaj mi!

Nebojša Čelik: Kako preživeti moderna vremena

Šesta epizoda: Ljubav i Tinder

Redakcija dečijeg programa Radio-televizije Srbije u trećoj sezoni edukativnog serijala Nebojša Čelik pod nazivom Moderna vremena bavi se problemima današnjih adolescenata, pokušavajući da formatom i vizuelnim jezikom ovu temu prilagodi ciljnoj grupi koju čine sami adolescenti ali i njihovi roditelji. Tema šeste epizode ovog serijala pod nazivom Ljubav i Tinder istražuje izazove savremenog društva i reakcije mladih na ovu pojavu.

Desanka Nagulić klinički psiholog i saradnica na projektu, između ostalog, iznosi sledeće podatke: "U praksi se sreću i funkcionalne partnerske veze ostvarene preko socijalnih mreža ali za sada, navedeno je još uvek nedovoljno ispitano područje. Psihološki rizik, kada su mladi u pitanju (uz prednosti koje može pružiti usamljenima i nesigurnima u prvim koracima ka savladavanju psehoseksualnim kompetencijama) je da se ubrzava psihoseksualno sazrevanje, da se gube realno doživljene emocionalne nijanse prerastanja kontakta u " nešto važno i značajno "da se pokadkad promiskuitetno uđe u potragu za stalno novim i "boljim" partnerom, da se seksualnost i ljubav posmatraju kao zabava a ne kao potreba za bliskošću i povezanošću. Naravno, veliki su rizici da partnerska veza ostane na nivou online ljubavi na daljinu ("Love game - Just click away") i da se možda razvije i do nivoa internet pornografije itd."

Tim povodom kao gošća epizode Ljubav i Tinder u dokumentarnom segmentu je Sandra Silađev - glumica, specijalni savetnik za ljubav XXI veka

Glavne uloge tumače: Ivan Đorđević - Džudi, Jelena Đokić, Dragan Petrović Pele, Ivan Zarić, Jelena Velkovski, Stefan Bundalo, Aleksandar Kecman i Mina Nikolić

Ekipu Jutjubera igraju: Antonela Vasić, Ana Stević, Vanja Jovanović, Vanja Stanković, Dimitrije Stajić, Ena Kristina Matošević, Jana Okilj, Katarina Jovanović, Marija Žeravica, Marko Milošević, Saša Nićiforović, Sara Pejčić.

Blastersi izvode originalnu numeru: Ne gledaj u ovaj prozor

Na samom kraju epizode MS psiholog Fedor Munižaba ocenjuje i zaključuje: "... ono što potencijalno može osobi u budućnosti biti problem, je da virtuelni svet postane zamena za realni, a ne samo sredstvo za olakšavanje funkcionisanja u realitetu. Principi komunikacije se razlikuju između živog i elektronskog kontakta pa poruka odnosno slika koju šaljete ili primate ne mora biti realna zbog ozbiljne razlike u prijemu verbalnog i neverbalnog sadržaja. Naime neverbalni sadržaj, koji je jako značajan, se uglavnom gubi u elektronskoj komunikaciji. Uz to nalazi kažu da se istinska intimnost i bliskost postiže daleko lakše i češće u kontaktu "oči u oči", nego posredno "na daljinu". Od jednake važnosti je i da imamo priliku da uvežbavamo svoje veštine i stičemo kompetencije u realnom svetu, a to može izostati ako se neproporcionalno više posvećujemo virtuelnom. "

Scenario i režiju potpisuje reditelj Milutin Petrović.