Čitaj mi!

I bez muke ima nauke

U okviru Školske redakcije snimljen je treći ciklus serije: "I bez muke ima nauke". Serija ima ukupno 12 epizoda i osmišljena je kao igrano-dokumentarna, gde nas kroz priču vodi jedan dečak po imenu Aca.

Treća sezona počinje tako što su Raša i Dara u Beogradu i iznenađeni su koliko se Beograd promenio. Njihovi stari prijatelji su otišli u inostranstvo kao i oni, ili su se jako promenili... nema više nekih sitnih, ali važnih detalja (njihove omiljene bakalnice, kafane...). Njih dvoje već počinju da misle kako im više nije mesto u Beogradu. Na preporuku Miše i Danice do njih dolazi novi dečak koga oni znaju još kad je bio mali, a koji je u međuvremenu porastao. U razgovoru sa dečakom oni, takođe shvataju da su se i sami promenili i koliko su se promenili. Shvataju da je dečak veoma talentovan i radoznao, ali da ne zna mnogo o mogućnostima koje mu pruža nauka. Dolaze do zaključka da je njihov životni poziv da mlade vode na put nauke. Odlučuju da naprave malu ličnu laboratoriju u Beogradu odakle će moći da pomažu dečaku-tinejdžeru. Njih troje kreću kroz zajedničku avanturu u kojoj će iz epizode u epizodu dečak otkrivati čuda nauke. Teme i objašnjenja prilagođene su uzrastu učenika i sve je podržano odgovarajućom grafikom i animacijom. Serija spaja realni i virtuelni svet i tako se objašnjavaju razne teme iz matematike, biologije, fizike, astronomije, hemije... Kako se mladi u ovom periodu školovanja susreću sa ovim predmetima a to zahteva razumevanje i pažnju, želeli smo da im kroz ove emisije pomognemo i da im na jedan zabavniji i lakši način približimo ove nauke kao i da ih zainteresujemo i upoznamo sa raznim zanimljivostima iz ovih oblasti.

U ulozi dečaka je mlad glumac Đorđe Mišina, u ulozi tetke je Svetlana Lazarević Sretenović a ulogu teče tumači Ivan Tomić. Urednik: Tanja Čanić-Mlađenović, reditelj je Nenad Krkelić, dramaturg Marina Milivojević Mađarev, kostimograf Suzana Gligorijević, Marina Škundrić Purić, scenograf Snežana Popović, snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić, tonac Zlatko Stanojević, izvršni producent serije Biljana Dautović, organizator Tihomir Semeljac.