Čitaj mi!

Srećan ti deseti rođendan, Plava ptico!

Pre tačno deset godina, 15. oktobra, Plava ptica poletela je prvi put. Od tada nije prestala da leti, a naši gledaoci, naši drugarići su sve vreme uz nju. Proslavimo zajedno deseti rođendan "Plave ptice" u subotu, 16. oktobra 2021. godine na Prvom programu Televizije Srbije u 12.09č.

Pre više od deset godina čuveni Timoti Bajford predložio je Redakciji dečjeg programa ideju za serijal... Promišljli smo, razmišljali, ideje su se množile, tražili smo najbolje rešenje za ime serijala... i došli do zaključka da takav serijal za decu mora da postoji. Ubrzo smo pristupili pripremama, birali glumce i ostale saradnike i Plava ptica je prvi put poletela.

Od tada ona neumorno leti i zadržala je sve što je bilo važno i dobro iz te prvobitne ideje. Nikada nismo izneverili nameru našeg dragog Timotija da "Plava ptica" mora da bude serijal o kome će zapravo odlučivati oni za koje je i pravimo. A kako to odlučuju naši gledaoci? Jednostavno, tako što nam šalju pisma, poruke, elektronsku poštu i fejsbuk-poruke u kojima sami kažu o čemu bi voleli da pričamo i šta da im pojasnimo. Nekada su to ideje, nekada su to problemi naših drugarića, a nekada su to jednostavno pohvale i primedbe. Zadatak našeg autorskog tima je da odgovore na želje naših drugarića i mi ga obavljamo sa velikim zadovoljstvom.

Naš let ima pilote i kopilote... Piloti su Osman i Borka koji naše drugariće hrabro vode kroz sve pustolovine ovog našeg lepog sveta. U svakoj epizodi imamo i kopilote, koji su nekad ometači koji nas nerviraju ili zasmeju... To su naravno i dalje naše komšije, Gospođa Ž (koja daje savete i kad treba, i kad ne treba) i Gospodin Dž, koji se povremeno umeša u let sa pokojom zanimljivom informacijom.

U toku svakog leta tragamo za odgonetkama zaista zanimljivih pitalica našeg komšije. Naša ekipa to radi timski i uporno. Da naša leteća posada ne bi ostala gladna, tu je naša Kuvaričica, koja u svakoj epizodi pripremi interesantnu užinu. A kad Borka i Osman nisu u mogućnosti da odgovore na zahtev naših drugarića, u pomoć pozivaju tročlanu gusarsku posadu, koja uvek ima objašnjenje za svaki pojam.

A kakva bi to leteća posada bila da ne leti i na egzotična mesta?! Zato naš četverac (Borka, Osman, Gospođa Ž i Gospodin Dž) u svakoj epizodi odlete do neke države i pevaju o njoj. Za tu priliku pripremljen je tekst pesme u kojoj se peva o zanimljivostima te države, pa smo tako saznali zašto su u Portugaliji najčešće žuti kolači, zašto je Irska zemlja duge i zašto u njoj nema zmija, saznali smo da je Belgija država sa najviše uličnog osvetljenja i da se čak vidi sa Meseca. I još mnogo, mnogo toga! A sve to se peva na melodiju koja podseća na nacionalnu muziku države o kojoj je reč.

I mah po mah krilima, za ovih deset godina leteli smo skoro trista puta. Planiramo da nastavimo istom brzinom, sa istim elanom, planiramo i dalje da poštujemo svoje drugariće i da ispunjavamo njihove želje! Planiramo i dalje da se zabavljamo i kroz zabavu svi zajedno učimo!

Naš slavljenički rođendanski let možete pogledati u subotu, 16. oktobra na Prvom programu u 12.09č. Rođendansko slavlje ne bi bilo pravo da nismo ugostili i naše najvernije gledaoce i zato budite sa nama i ulepšajte našu svečanost.

O "Plavoj ptici" brinu: urednice i scenaristkinje Jelena Popadić Sumić i Dunja Petrović, reditelj Miodrag Kolarić, naši glumci: Osman Ahmed, Borka Tomović, Andrijana Oliverić, Marija Medenica i Miroslav Petrović, zatim naše scenografkinje Mira Andrejević i Tanja Ivanović, naša kostimografkinja Aleksandra Stošić Krstović, kompozitor Dragoljub Ilić, montažerka Nada Dodik Zildžić, muzički urednik Dobrosav Predić, dizajner tona Srđan Filipović i mnogi drugi.

Plava ptico, srećan ti deseti rođendan!

Let let do sledeće subote u 12 i 9!

Plava ptica Plava ptica

Autor:
RTS

Plava ptica i dalje leti svake subote u 12:05 na Prvom programu Televizije Srbije! Svi drugarići dobro znaju da u plavoptičastom letu uvek mogu da uživaju u raznim avanturama, saznanjima i dobroj muzici. [ detaljnije ]