Čitaj mi!

Film

Biće krvi

Istorijska drama Pola Tomasa Andersona, koja je osvojila dva Oskara - za najboljeg glumca (Danijel Dej Luis) i fotografiju (Robert Elsvit). (There Will Be Blood, 2007.)

Film je delimično zasnovan na romanu Nafta Aptona Sinklera i govori o pohlepnom čoveku u potrazi za bogatstvom tokom procvata naftne industrije u Južnoj Kaliforniji krajem 19. i početkom 20. veka.

Osim Oskara, film je osvojio brojne nominacije i nagrade, pojavio se na mnogim listama najgledanijih filmova, a Danijel Dej Luis je osvojio i BAFTA nagradu, Zlatni globus, nagradu Udruženja filmskih kritičara Njjorka, Irske filmske akademije i mnoge druge.

Priča počinje 1989. godine kada Danijel Plejnvju, tragajući za srebrom, slučajno nabasa na naftni izvor. Ubrzo se obogatio i osnovao malu kompaniju za vađenje nafte. Posle nesreće na radu u kojoj jedan njegov radnik gubi život, Plejnvju preuzima brigu o njegovom detetu i počinje da ga odgaja kao svoje.

Počinje da sklapa veće poslove koristeći dečaka, kojem daje ime Ejč Vi, kao svog ravnopravnog partnera kako bi prikazao status i verodostojnost čoveka koji drži do porodičnih vrednosti. Do 1911. godine postaje jedan od najuspešnijih pronalazača nafte u Kaliforniji, što njegov život korenito menja...

Uloge: Danijel Dej Luis, Pol Dejno, Siran Hajnds
Režija: Pol Tomas Anderson.