Čitaj mi!

Vek vaterpola u Srbiji - Velika veština: Sami protiv svih

... grana alhemije pod imenom "Velika veština" smatrala je da alhemičar može transformisati samog sebe u neku vrstu svemoćnog bića...

Ne stignemo ni da izgovorimo - vaterpolisti Srbije, a mozak već na prizvuk tih reči kao prvu misao formira - zlato. Kada predstavljaš tako očiglednu aocijaciju na uspeh, sasvim je jasno da iza toga stoji velika priča, ili velika veština. Da stoji nepokolebljiv sistem. Sistem sa jasno definisanim kalupom za stvaranje šampiona, sportista istih osobina i istih životnih vrednosti bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, sistem koji u 2021. slavi vek postojanja.

"Velika veština" nam se otkriva kroz četiri epizode, u kojima se smenjuju najveći heroji vaterpola. U epizodi dva "Sami protiv svih" krećemo se između turbulentnih devedesetih i stvaranja izuzetne generacije - po mnogima najbolje ikada u našem vaterpolu. Rivalstvo sa Mađarima, čekanje zlata, i njegova konačna odbrana u dramatičnom finalu u Kranju 2003. su glavni deo narativa druge epizode. Generacija koja je i dalje sinonim za vaterpolo priseća se kako je bilo kada su bili niko na vaterpolo mapi, kako se vraćao autoritet i ugled i koliko je to zapravo bio primarni izazov za momke koji su, bez sumnje, trasirali put za reprezentaciju čijem podvigu smo svedočilii ove godine na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ovaj dokumentarni film udruženim snagama predstavljaju produkcija PGMnetwork i Radio Televizija Srbije, a u saradnji sa Vaterpolo savezom Srbije.

Serijal je sniman tokom prve polovine 2021. godine.

Autorsku ekipu ovog serijala čine: Marko Bogdanović (producent), Katarina Sinđelić (autor), Vladimir Kurćubić (reditelj), Pavle Ilić (direktor fotografije), Vladimir Đaković (dizajn zvuka), Milan Cvetković (montaža). Tekst u serijalu čitao je glumac Zoran Cvijanović.

Sa dokumentarnim serijalom "Vek vaterpola u Srbiji - Velika veština", produkcija PGMnetwork zapravo samo nastavlja tamo gde je prošle godine stala sa serijalom "Kako postati kraljica", te serijalom "Zlatni momci", "Od Urugvaja do Rusije", dokumentarnim filmom "250 stepenika"...