Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

U RTS Klubu otvorena je izložba kostima iz televizijske serije "Nečista krv", autorke Marine Vukasović Medenice. Na otvaranju je bilo reči i o ovoj seriji, kao i o knjizi scenarija u izdanju naše kuće.

 

Godišnjice i jubileje vreme korone potisnulo je ili promenilo način njihovog obeležavanja. Tako Izdavačka kuća Rende svečarsku notu umesto okruglom pridodala je svom 21 rođendanu, okupljajući stare i nove autore. Večerašnje druženje bila je prilika da porazgovaramo sa Vojislavom Savićem i Arpadom Nađom Abonijem o njihovim romanima.

U okviru festivala Regionalne unije teatara u Beogradskom dramskom pozorištu Kazalište Ulisis gostuje sa predstavom Joneskovog Nosoroga, u režiji Lenke Udovički. U Galeriji Matice srpske predstavljeno je kapitalno izdanje knjige Dejana Medakovića Srpski slikari od XVIII do XX veka, u izdanju Prometeja.

Simfonijski orkestar RTS prvi koncert u decembru posvećuje muzici ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, a kao solista nastupa mladi pijanista Bogdan Dugalić, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Arhitektonska čuda Le Korbizijea, Zahe Hadid i brojnih drugih otkrivaju se kroz fotografski objektiv Elen Bine u londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti.

Već nekoliko puta odlagani koncert Električnog orgazma zakazan je 9. decembra u Kombank dvorani, a povod je četiri decenije postojanja benda i godišnjica objavljivanja prvog albuma. Gost Kulturnog dnevnika je Srđan Gojković Gile, frontmen benda.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Selina Lovren Aksentić
Realizator: Sanja Redžić
Montaža: Miloš Ačanski

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]