Čitaj mi!

U predvorju pakla

Dosledni ljudi su razlog zbog čega ovaj svet ide napred, oni ga pomeraju. Dosledan čovek veruje u svoje ideale, znajući da će ga to koštati mnogih neprospavanih noći. Protu Savu Bankovića to je koštalo dugogodišnje robije, ali nije poklekao, naprotiv. Zato ga i skoro četvrt veka od smrti, savremenici pominju sa izuzetnim poštovanjem.

Tragovi zla se teško brišu, ponavljaju oni koje smatramo mudrima. Tako je susret sa prozom protojereja stavrofora Save Bankovića i njegovim svedočenjem o mračnim tajnama zatvorskih ćelija, dugogodišnjim robijanjem na koje je osuđen kao politički neistomišljenik posle Drugog svetskog rata, istoričara Srđana Cvetkovića podstakao da nanovo predstavi protino štivo i omogući da priča o njemu dopre dalje.

Sava Banković je svoje tamnovanje, dve decenije progona, dirljivo opisao u knjizi "U predvorju pakla", najmanje govoreći o sebi. Mi smo njegovim stazama krenuli od rodnog Baljkovca, nadomak Kragujevca, preko Sremske Mutrovice gde je tamnovao, manastira Ćelije i Mala Ravanica, gde je proveo starost, razgovarali sa njegovom porodicom, savremenicima i poštovaocima.

Autorka: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Hadži Vladan Mijailović
Montažer: Milan Krstevski