Čitaj mi!

Čarobni štapić Dragoslava Avramovića

Ko je bio tvorac jugoslovenskog monetarnog čuda i kako postao jedan od trojice guvernera na svetu kojima je pošlo za rukom da obuzdaju hiperinflaciju

„Srećan sam što mi se ukazala ovakva prilika", ovim rečima je Dragoslav Avramović, tvorac programa monetarne stabilizacije, opisao hiperinflaciju, nepriliku koja je devedesetih zadesila srpsku ekonomiju. On je jedan od trojice na svetu kojima je pošlo za rukom da obuzdaju toliki rast cena, zapisao je profesor Pavle Petrović u zborniku koji je nedavno povodom stogodišnjice od Avramovićevog rođenja izdala Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Srpska hiperinflacija trajala je dve godine, a u januaru 1994. godine inflacija ne mesečnom nivou iznosila je čak 313 miliona odsto. Na današnji dan, pre 28 godina, stupio je na snagu program Dragoslava Avramovića, kojim je na vrtoglavi rast cena stavljena tačka.

Ko je bio Dragoslav Avramović, zašto je imao grižu savesti prema siromašnima, kako je Drag postao Superdeka i šta se u njegovom životu promenilo od makedonske kasabe, preko vašingtonske Pensilanija avenije do beogradske Ulice kralja Petra?

Za Oko Magazin govore:

profesor Pavle Petrović, član SANU, saradnik Dragoslava Avramovića

profesorka Diana Dragutinović, saradnica Dragoslava Avramovića

Radojka Nikolić, novinarka, autorka knjige „Dragoslav Avramović, tvorac jugoslovenskog ekonomskog čuda"

Željko Bogetić, makroekonomista Svetske banke

Vladimir Gligorov, ekonomista

Zoran Živković, političar

Autor emisije: Anica Telesković

 

 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]