Čitaj mi!

Mokrin

Mokrinčanima je zemlja odredila sudbinu i način života. Od nje žive i po njoj se mere sa drugima. Plodne zemlje ima u Mokrinu i svih 14.000 hektara se obrađuje.

Zemlja u Mokrinu miriše na plodnost, a često i na naftu i gas, jer Mokrin je najveće nalazište gasa u Srbiji i selo sa najviše naftnih bušotina u našoj zemlji.

Mokrin se pročuo po dvema svetskim manifestacijama: Nadmetanju gusana i tucanju uskršnjim jajima, ali mnogi ne znaju da je Mokrin jedino selo u Srbiji koje ima spomenik jajetu visok dva metra, spomenik knjizi, ali i Miki Antiću, rođenom u ovom selu koje mu već tri decenije priređuje „Dane Mike Antića".

Uz sve to Mokrin jedini ima „Kuću ideja" kroz koju su prošli monogi umetnici, pisci i arhitekte iz celog sveta. Mokrin je jedino selo u Srbiji koje ima poligon za sportsko takmičenje konjičkih zaprega, urađen prema svim međunarodnim standardima, ali i otvorene i zatvorene teniske terene koji su već iznedrili dva tenisera za koje se zna i u svetu.

Mokrinčani su poseban soj Banaćana.

„Mi nećemo ni kako mi hoćemo, a kamoli kako drugi hoće" - kaže Bogdan Beloš koji kao i drugi Mokrinčani živi u ušorenim kućama, ali ne podnosi ušorene glave i ušorene duše.

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić