Čitaj mi!

Šta donosi jedinstvo srpske i makedonske crkve?

U Hramu Svetog Save na Vračaru danas je održana liturgija pomirenja Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve, koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop Stefan. Da li je to početak razrešenja spora koji traje više od pola veka, od kada je crkva u Skoplju proglasila raskol 1967. godine?

Šta znači kanonsko jedinstvo SPC-a i MPC-a, zašto je Makedonska pravoslavna crkva, dvadeset godina nakon pregovora u Nišu, odlučila da prihvati isti status koji je onda odbila, da li će Srpska pravoslavna crkva da joj nakon ovoga dodeli autokefalnost?

O tome u emisiji govori profesor Crkvenog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Dalibor Đukić.

U Oko magazinu pogledajte i priču o Albaniji. Naime, prethodnih dana kao iznenađenje stigla je vest iz Tirane da je albanski parlament odbio da raspravlja o Rezoluciju o Srebrenici.

Protiv predloga rezolucije glasao je 51 poslanik, za je glasalo 15. Ispostavilo se, međutim, da je sve deo unutrašnje političke borbe nekadašnjeg premijera Salija Beriše i sadašnjeg premijera Edija Rame.

Analizirali smo kako razmišlja politička elita u Albaniji, kakvi su odnosi Tirane i Prištine i da li albanski političari imaju jedinstven stav o Beogradu.

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]