Čitaj mi!

Mladost sela

Selo je kao i ljubav, motiviše, inspiriše, daje slobodu i izbor. Izvor je umetničkog ali i ekonomskog izražavanja. Zašto su nam onda očevine zaključane, a dedovine zakorovljene. Iako ih ne vidimo, one opominju podsećaju, pitaju kuda ide čovek koji kosi ono što su drugi sejali? I šta će žeti buduće generacije?

Svedočili smo koliko puta da bogatstvo donosi mudrost kada se podigne na tradiciji. Sa puteva koji vraćaju ljude u selo u ovom izdanju emisije Znanje imanje govore:

Mulun i Ratko Obrenović iz Gokčanice kod Kraljeva - veruju da put iz 1940. godine nije prepreka investicijama i inovacijama.

Devetnestogodišnji Amer Pramenković Tutina - dobitik nagrade za najboljeg učenika srednje poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu "Dr Đorđe Radić" o blagodatnoj ljubavi prema rodnom kraju.

Marko Oskar iz Instituta Biosens - o novim uslugama Agrosensa, prvom digitalnom selu i dronu koji za dan snimi 400 hektara.

Četiri generacije Maksimovića iz Čumića - šljivu iz Šumadije plasiriju u nemačke markete. Pokreće ih i održava, snaga porodice.

Momčilo Vujović iz sela Kotraže - oduvek je želeo svoje domaćinstvo. Planira da poluproizvod pretvori u brend, a otpad u zaradu.

Jelena Lazić inspirisana Sirogojnom - u rodnim Stragarima napravila je malu muzejsku postavku. Šumadija u slici na staklu.

Novinari: Jelena Vukobrat, Mr. Ljiljana M. Petrović

Znanje imanje Znanje imanje

Autor:
Jasmina Nikitović Stojičić

Hrana je naša potreba i zadovoljstvo, a kako da postane dobar biznis? Da li je u poljoprivredi izvozna šansa Srbije i koliko je prepoznajemo? [ detaljnije ]