Čitaj mi!

Novi srpski instrumenti

Žigafon, Jerkofon, Anafon, Tesla i Baričanka su novi instrumenti koje je stvorio Josip Komljenović iz Bariča. Osim toga, modifikovao je i usavršio još sedam instrumenata.

Josip je decenijama eksperimetisao sa zvukom i zvučnim bojama i uspeo da stvori frulu koja može da proizvede 43 hromatski vezana tona (od B 1 do E 5) što je u muzici ogroman pomak. Na toj fruli, koju je nazvao Baričanka, može npr. da se odsvira Bolero ili Turski marš, što je na postojećim frulama do sada bilo nezamislivo.

„Na fruli ne može da se odsvira više od 36 tonova" zapisao je poznati nemački etnomuzikolog Peter Klaus, koji je, takođe, tvrdio da se na okarini može odsvirati najviše 31 ton. Na okarini koju je stvorio Josip mođe se proizvesti čak 31 ton a na fruli 43 tona.

Akademik i kompozitor Isidora Žebeljan, svojevremeno je uvrstila čak četiri Josipove okarine u orkestar koji je izvodio njene kompozicije u Italiji.

Na Josipovom Žigafonu, koji je štimovan instrument i predstavlja spoj kavala i iranskog neja, na kome se mogu odsvirati gotovo tri pune oktave, svirao je i Teodosi Spasov jedan od najvećih kavalista na svetu.

Josip Komljenović, koji svira 28 instrumenata, čekao je gotovo dve decenije da njegovi instrumenti budu uvršteni u Muzičke škole Srbije na odseke za tradicionalno sviranje i pevanje. I najzad je to dočekao. Republički zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja nedavno je izdao Josipu sertifikat za uvođenje njegovih instrumenata u muzičke škole Srbije.

Urednik emisije: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić